6 ani – varsta la care se începe scoala – reprezinta si varsta cheie pentru dantura

shutterstock_102527057

6 ani varsta la care se începe scoala, reprezinta de asemenea si varsta modificarilor psihologice si de comportmament ale copilului.

Pe langa modificarile fizice majore, aceasta este o etapa importanta de dezvolatre psihomotorie în care copilul îsi amelioreaza coordonarea musculara si miscarile care vor duce la învatarea logica a scrisului si a cititului. 6 ani reprezinta deci, momentul cheie din mai multe puncte de vedere, chiar si dintr-unul mai discret însa de importanta capitala: aparitia primilor molari definitivi.

Trecerea în “liga mare” atat în sens propriu cat si figuarat, este un moment privilegiat în care trebuie sa tinem seama si de sanatatea dentara a copiilor nostri.

 

Ce se întampla la 6 ani cu dintii copiilor?

La 6 ani, baza personalității copilului este construita și nu este o coincidență faptul că toate sistemele școlare din lume introduc învatarea fundamentala la varsta de 6 ani. Perioada dentitiei mixte începe si ea, asa ca o vreme dintii de lapte coabiteaza în gura cu cei definitivi. Primul molar definitiv se numeste dintele sau molarul de 6 ani. Acesta apare posterior, în spatele, molarilor de lapte si are o functie extrem de importnata pentru masticatie si echilibrul viitor al maxilarelor, deoarece la nivelul molarului de 6 ani se stabileste si cheia de ocluzie, felul în care maxilarul inferior “musca” sau se întalneste cu maxilarul superior (într-un raport corect sa nu).

Molarul de 6 ani este si dintele cel mai frecvent afectat de carii si din pacate dintele care are nesansa sa fie cel mai frecvent extas. La varsata de 5-9 ani cam 49% dintre moalri sunt deja cariati.

 

Ce rol au moalrii de 6 ani din punct de vedere ortodontic?

La prima vizita la ortodont putem controla modul în care dintii se pozitioneaza în ocluzie (în muscatura) si în ce maniera poate evolua ocluzia (spre normal sau decalaje ale maxilarelor). Uneori un tratament precoce poate fi initiat imediat, alteori vizite regulate pentru a observa evolutia si cronologia de eruptie a dintilor permanenti vor fi suficiente.

Evaluarile precoce în ortodontie permit efectuare unor tratamente interceptive care actioneaza asupra planului osos prin asa numita ortopedie dento-faciala. Aplicarea bracket-urilor fixe la aceasata varsta nu se justifica decat în cazuri exceptionale.

Tratamentul precoceîn ortodontie se limiteaza la aplicarea unor aparate functionale simple, mobile sau fixe. Exista diferite tipuri de aparate iar acestea se recomanda în functie de tipul problemelor dentare care necesita tratament. La 6 ani structurile osoase sunt suficient de maleabile pentru a putea fi largite sau pentru a putea fi ghidate spre o dezvoltare normala. La aceasta varsta copilul este cooperant în general, iar purtatea si initierera primei etape ortodontice (de interceptie) va scurta si facilita cea de-a doua etapa, (de finisare) cu aparat dentar fix.

 

RECOMANDARI PENTRU PARINTI:

  • Încercati sa dezobisnuiti copilul de obiceiuri vicioase cat mai de timpuriu (sugerea degetelor sau a suzetei sa înceteze cel tarziu la varsta de 3 ani)
  • Dati exemple bune, adoptnad o tehnica si o rutina de periaj dentar, dimineata si seara împreuna cu copilul.
  • Alegeti periute si paste adaptate varstei.
  • Beneficiati de controale ortodontice gratuite la varsta de 3 si 6 ani realizate de dr. Marinela Banica specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.

 

Sanatate dentara – Sfaturi adaptate fiecarei varste pentru un început bun de an scolar

Dupa vacanta si supradoza de dulciuri, va terbui sa ne înoarcem la bunele obiceiuri: alimentatie echilibrata si miscare fizica, cu repercursiuni positive asupra sanatatii orale a micutilor. Pentru a va ajuta sa fiti în forma urmati sfaturile noastre :

 

La 4 ani: Opriti tetina si suptul degetelor

Suptul degetelor si al tetinei reconforteaza copilul si îl ajuta sa adoarma. Dupa varsta de 3 ani, aceste obiceiuri deformeaza maxilarele . Ortodontul poate ajuta copilul cu ajutorul unor tehnici specifice, sa se debaraseze de acest obicei, asa ca nu ezitati sa ne cereti sfaturi.

 

La 6 ani: ultimul tern pentru o dantura sanatoasa cu dintii si maxilare corect aliniate.

Decalajele maxilare trebuiesc corectate cat mai de timpuriu deoarece pot duce la probleme de masticatie , refuzul alimentatelor dure, deficiente în articularea sunetelor, si probleme posturale. Un aparat simplu si usor de purtat (cateva ore ziua si toata noaptea) va ajuta la rezolvarea problemelor. Vizita la dentist si ortodont trebuie sa devina o rutina, fara dar si poate, deoarece este mul mai usor sa prevenim decat sa tratam.

 

La 8 ani: respiratia trebuie sa fie nazala- respir pe nas!

La copii, limba influenteaza dezvoltarea si forma maxilarelor. Daca limba este bine plasata în repaus si functii, dezvolatrea maxilarelor se va face armonios. Atunci cand respiram limba trebuie sa aiba contact cu bolta palatina, iar inspiratia si expiratia sa se faca pe nas. Copilul care respira pe gura, va avea o pozitie joasa a limbii iar aceasta nu-si va mai exercita rolul corect.

Daca aceasta continua, maxilarul superior va ramane îngustat, împreuna cu baza nasului. Se instaleaza deci, un cerc vicios în care respiratia pe nas este tot mai dificila, iar pozitia limbii va ramane joasa. Acesta insuficienta de dezvolatre a maxilarelor se acompaniaza de probleme ortodontice caracterizate prin lipsa de spatiu pentru dintii permanenti, sau deformari ale arcadelor dentare. Pentru remediera acestor probleme exista mai multe tipuri de tratamente în care ortodontii împreuna cu ORL-istii gasesc solutiile cele mai adapatate.

 

La 12 ani: nu neglijati igiena orala!

În jurul varstei de 12 ani avem danura definitiva . Tot la acesata varsta se începe tratamentul cu aparat dentar fix, însa respectrea normelor de igiena , mai ales pe parcursul tratamentului ortodontic devine o necesitate. Pentru a preveni acumularea de placa dentara vom instrui pacientii cum sa faca igienizarea atunci cand au aparat dentar; odata cu alinierea dintilor periajul va devein tot mai usor de realizat.

 

La 12 ani: fara piercing bucal!

Din ce în ce mai popular printre tineri, însa cu consecinte nefavorabile asupra dintilor si gingiilor, cu complicatii pe termen lung va sfatuim sa renuntati la purtarea acestor accesorii. Riscul major îl reprezinta infectiile locale, plus alte complicatii cauzate de traumatismul repetat: fracturi sau uzura dentara, retractii gingivale, pierdere de os .

Va faceti griji ca un aparat clasic va afecta estetica si stima de sine? Puteti alege varianta invizibila cu ajutorul aparatelor linguale sau transparenta cu ajutorul alignerelor: Invisalign, Clear Aligner sau SureSmile

 

Si la varsta adulta:

Contrar ideilor preconcepute ortodontia intereseaza de asemenea si adultii. Fie caîncepeti un nou job, fie ca va apropiati de 50 de ani, tratamentele ortodontice vor aduce beneficii importante. Pentru adulti, dispunem de noi tehnologii si de aparate dentare invizibile, iar pentru a scurta perioada de tratament puteti allege tehnologia SurSmile, varianta ideala atat pentru adulti cat si pentru adolescenti

Leave a Reply