Sfaturi pentru un zambet frumos si sanatos, de Halloween si nu numai

1920x1080-asdAm preluat din America o sarbatoare foarte amuzanta, ce are loc la finalul lunii: Halloween. Dar, in America, octombrie nu inseamna doar distractia cu aceasta ocazie, ci este si luna ortodontiei! Iar dantura nu trebuie sa fie infricosatoare, mai ales dupa ce trece “sperietura” de Halloween.

Dintii aliniati si o muscatura corecta nu doar ca arata grozav, dar te ajuta sa mesteci si sa musti eficient, sa respiri si sa vorbesti cat mai bine. Ortodontii vor sa te ajute sa-ti mentii zambetul luminos si chiar sa-ti corectezi anumite probleme orale.

Intrucat traditia de Halloween presupune si gustari dulci mai putin sanatoase – chiar daunatoare pentru dinti, Asociatia pentru Sanatate Dentara iti ofera cateva sfaturi pentru a-ti proteja dintii de carii si a-ti mentine in bune conditii aparatele dentare.

 1. Evita lucrurile lipicioase. Spune “bau!” gustarilor tari, lipicioase sau care necesita mestecare indelunga, precum: caramelul, jeleurile, bomboanele masticabile, guma de mestecat (chiar si cea fara zahar).
 2. De asemenea, evita nucile intregi, popcorn-ul (in mod special floricelele nedesfacute total), chips-urile sau taco-ul.

In schimb, poti incerca ciocolata cremoasa, untul sau pasta de diferite nuci si alte specialitati care se topesc in gura.

 1. Daca te rasfeti cu dulciuri, fa-o cu moderatie si apoi curata si ingrijeste dintii, in mod special daca porti aparat dentar. In timpul acestor ocazii, dintii sunt cei mai expusi factorilor care provoaca placa si carii.

Ce inseamna ortodontie, ce face un medic ortodont?

Ortodontii sunt experti in prevenirea problemelor dentare, indreptarea dintilor si corectarea muscaturii. Un medic ortodont studiaza suplimentar aceasta specialitate inca 2-3 ani dupa facultatea de stomatologie.

O vizita la ortodont este o investitie foarte inteligenta in sanatatea ta si a copilului tau! Problemele prevenite/ rezolvate timpuriu, te scutesc de tratamente de durata mai lunga, mai tarziu!

 

 

 

 

 

Ortodontie si Ortopedie Dento- Faciala

11

Netratate din timp, disfunctionalitatile dentare se agraveaza, impunand astfel un tratament mai dificil, desfasurat pe o perioada mai îndelungata, angrenand forte mai puternice.
 De aceea preventia și tratamentul interceptiv pot avea actiuni favorabile asupra dezvoltarii arcadelor dentare, prin eliminarea restrictiilor. Acest tratament poate preveni extractiile dentare, reduce riscul de fracturi dentare în cazuri severe de clasa II . Aceasta va favoriza o dezvoltare normala si armonioasa a copilul și va asigura o mai buna stabilitate a tratamentului.

  

Specialistii francezi recomanda tratamentul timpuriu al copilului pentru corectarea anomaliilor care pun în pericol cresterea oaselor fetei si a arcadelor dentare si care risca sa compromita functiile orale, expunand astfel dintii la diferite traume.

Specialistii americani recomanda începerea tratamentului copiilor înainte de varsta de 7 ani, pentru: ocluzia anterioara, ocluzia posterioara, Clasa III, Clasa II, înghesuirile, muscatura deschisa, probleme de eruptie dentara, obiceiuri vicioase, diastema. 
Medicul ortodont trebuie sa aiba în vedere tratamentul timpuriu pentru copii, deoarece nu este acceptabil, ca în zilele noastre sa se aștepte pana la varsta de 12 ani pentru a trata un pacient. Aceasta ar fi o sansa pierduta!


Astfel, majoritatea tratamentelor vor avea loc în două etape:


1. Faza de interceptie pentru preventia deformarilor și incurajarea unei dezvoltari sanatoase


2. Faza de tratament ortodontic cu brackets, mult mai scurta,  pentru a obtine o ocluzie funcționalăAșa ca vom examina fiziologia sferei oro-faciale și consecintele disfuncționalități asupra dezvoltarii proceselor alveolare și ale fetei.

De ce este importanta consulatia ortodontica a pacientilor înca de la varste fragede?

Specialistul ortodont poate detecta eventualele dezechilibrele din timp si poate pune în aplicare un tratament de reeducare a functiilor (respiaratie, deglutitie,  fonatie), urmarind evolutia lui in timp. 
A se aștepte pana la varsta de 12 ani pentru a trata un pacient echivaleaza cu o pierdere de sansa importanta pentru copil!


 

 

Ce se întampla la prima vizita în cabinetul de ortodontie?

screen-shot-2016-09-21-at-18-56-24Faptul ca un copil are nevoie de aparat dentar nu trebuie să fie un eveniment stresant. Ortodontului vă poate ghida fiecare pas. Personalul si echipa sunt acolo pentru a vă ajuta în orice situatie.

Multi au impresia ca un ortodont poate trata doar copii. De fapt, mulți vobserva acum, mai multi adulti cu bracket-uri decat copii.

 

La ce sa va asteptati de la prima evaluare ortodontica?

Multi ortodonti încep cu introducerea personalului și un tur al cabinetului. Acest lucru ajută pacienții se simt mai confortabil.

Scopul primei întâlniri este acela de a determina dacă este nevoie de tratament sau nu, și daca da, cand este momentul portivit pentru a începe.

În cazul în care este nevoie de tratament un examen clinic aprofundat este necesar, iar fotografiile de diagnostic și radiografiile, împreuna cu o amprenta dentara sunt indispensabile pentru stabilirea unui plan de tratament individualizat.

Aparatele recomandate, cum ar fi bracket-urile, alignerele, contentia sau expanderele, vor fi descrise în detaliu. Veți primi, de asemenea, o estimare în ceea ce privește durata de timp a tratamentului si costurile estimative precum și frecvența controalelor periodice.

 

Ce urmeaza?

Dacă sunteți de acord să meargeti mai departe cu tratamentul, următorul pas este sa faceti o programare pentru montarea aparatului. Ortodontului și personalul lui va vor explica importanța unei bune igiene orale pe parcursul tratamentului ortodontic. Ei va vor explica modul în care să aveti grijă de aparat și vor trece în revista masurile adecvate de igienă dentară. Activarile sau controalele sunt necesare de obicei, la fiecare 6 până la 10 săptămâni pentru a determina progresul dinților și pentru a face ajustările necesare. De asemenea, ortodontul va evalua și revizui practicile de igienă orala.

Ortodontul și personalul fac parte din echipa, însa pacientul este jucatorul cheie. Ortodontii doresc ca pacienții să se simtă confortabil și sa ia la cunoștința fiecare pas în procesul tratamentului. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să contactati si sa ne întrebați în orice moment.

 

Tipuri de anomalii dentare

Dinții strâmbi,  și  nu numai, determină anomalii dentare. Pentru rezolvarea problemelor este indicat să ajungi de urgență la un specialist ortodont. Acesta va verifica poziția dinților tăi și va oferi cea mai bună variantă de tratament, potrivită nevoilor tale, corectând astfel poziția anormală a dinților.

Cu toate că dinții strâmbi ajung uneori să îi sperie pe pacienți, aceștia pot fi corectați, atât la vârste mici, cât și în perioada de maturitate.

Anomaliile dentare pot fi ereditare sau dobândite, însa exista anomalii dentare de cauză locala sau funcțională. Se pot moșteni de la părinți dinții mai mici sau mai lați, deficitele de creștere pe anumite segmente faciale (de ex. o dimensiune mai mica a maxilarelor), dar și creșterea mandibulei mai mult decât ar fi firesc. În plus, dinții strâmbi ar putea fi dobândiți ca urmare a unor obiceiuri greșite din copilărie, precum sunt suptul tetinei, suptul degetului, introducerea unor obiecte în guriță în mod frecvent, onicofagie, și chiar pierderea devreme a dinților de lapte.

Anomaliile dentare determină probleme de masticație, mușcături incorecte, ba chiar ar putea avea efecte și asupra vorbirii.

Iată mai jos câteva dintre anomaliile dentare:

1. Compresia de maxilar

inocluzie-sagitala

Acest lucru înseamnă îngustarea maxilarului superior și înclinarea dinților incisivi spre anterior . Această anomaliile poate determina numeroase probleme – de la afecțiuni ORL, precum amigdalite sau polipi și până la instalarea respirației orale. În cazuri grave, la vârsta adultă, se va ajunge la paradontoză. Se recomandă  tratament ortodontic: lărgirea arcadei maxilare, prevenind astfel problemele de mai sus și dezvoltarea normală a ocluziei.

2. Ocluzia inversă

ocluzie-inversa-anterioara

Aceasta este o cauză ereditară, mandibula crescând mult mai mult decât ar fi firesc. Acest lucru poate conduce la un aspect facial incorect, probleme de masticație, ale vorbirii și dezvoltarea parodontozei la vârsta adultă.

3. Ocluzia adâncă

ocluzie-adanca

Dinții frontali superiori vor acoperi mai mult de jumătate din suprafața dinților frontali inferiori, în sens vertical. Aceasta problemă conduce la tocirea dinților și chiar la inflamația gingiilor.

4. Ocluzia deschisă

open-bite

Contrar ocluziei închise, dinții frontali inferiori și superiori nu se ating în timpul masticației. Între ei rămâne un spațiu de până la un centimetru. Acest lucru ar putea fi determinat de un obicei din copilăriei – suptul degetului. sau interpozitia limbii. Problemele care apar sunt cele de masticație și de vorbire.

5. Înghesuirea dentară

inghesuire-dentara

Dinții sunt înghesuiți ca urmare a două lucruri – fie oasele maxilarului sau mandibulei sunt prea mici, fie dinții sunt prea lați. Se poate ajunge la probleme de igienizare dentară, îmbolnaviri parodontale, aspect estetic neplăcut, erupția incorectă a dinților – în afara arcadelor dentare.

6. Spațierea dentară

spatieri-dentare

Aceasta este o situație opusă celei de mai sus. Dinții sunt mici sau oasele maxilare sunt mai mari decât ar fi firesc. Acest lucru determină probleme inestetice, dinții sunt rari, ba chiar și probleme de vorbire. Diastema cunoscută a fi strungăreața este una dintre cele mai întâlnite probleme.

7. Anodonția

anodontie

Acest lucru înseamnă lipsa unui dinte, mai exact absența congenitala a mugurilor dentari. Determină un aspect neplăcut, probleme de masticație și de vorbire. Este necesar să se ajungă la medicul ortodont pentru corectarea problemei.

 

6 ani – varsta la care se începe scoala – reprezinta si varsta cheie pentru dantura

shutterstock_102527057

6 ani varsta la care se începe scoala, reprezinta de asemenea si varsta modificarilor psihologice si de comportmament ale copilului.

Pe langa modificarile fizice majore, aceasta este o etapa importanta de dezvolatre psihomotorie în care copilul îsi amelioreaza coordonarea musculara si miscarile care vor duce la învatarea logica a scrisului si a cititului. 6 ani reprezinta deci, momentul cheie din mai multe puncte de vedere, chiar si dintr-unul mai discret însa de importanta capitala: aparitia primilor molari definitivi.

Trecerea în “liga mare” atat în sens propriu cat si figuarat, este un moment privilegiat în care trebuie sa tinem seama si de sanatatea dentara a copiilor nostri.

 

Ce se întampla la 6 ani cu dintii copiilor?

La 6 ani, baza personalității copilului este construita și nu este o coincidență faptul că toate sistemele școlare din lume introduc învatarea fundamentala la varsta de 6 ani. Perioada dentitiei mixte începe si ea, asa ca o vreme dintii de lapte coabiteaza în gura cu cei definitivi. Primul molar definitiv se numeste dintele sau molarul de 6 ani. Acesta apare posterior, în spatele, molarilor de lapte si are o functie extrem de importnata pentru masticatie si echilibrul viitor al maxilarelor, deoarece la nivelul molarului de 6 ani se stabileste si cheia de ocluzie, felul în care maxilarul inferior “musca” sau se întalneste cu maxilarul superior (într-un raport corect sa nu).

Molarul de 6 ani este si dintele cel mai frecvent afectat de carii si din pacate dintele care are nesansa sa fie cel mai frecvent extas. La varsata de 5-9 ani cam 49% dintre moalri sunt deja cariati.

 

Ce rol au moalrii de 6 ani din punct de vedere ortodontic?

La prima vizita la ortodont putem controla modul în care dintii se pozitioneaza în ocluzie (în muscatura) si în ce maniera poate evolua ocluzia (spre normal sau decalaje ale maxilarelor). Uneori un tratament precoce poate fi initiat imediat, alteori vizite regulate pentru a observa evolutia si cronologia de eruptie a dintilor permanenti vor fi suficiente.

Evaluarile precoce în ortodontie permit efectuare unor tratamente interceptive care actioneaza asupra planului osos prin asa numita ortopedie dento-faciala. Aplicarea bracket-urilor fixe la aceasata varsta nu se justifica decat în cazuri exceptionale.

Tratamentul precoceîn ortodontie se limiteaza la aplicarea unor aparate functionale simple, mobile sau fixe. Exista diferite tipuri de aparate iar acestea se recomanda în functie de tipul problemelor dentare care necesita tratament. La 6 ani structurile osoase sunt suficient de maleabile pentru a putea fi largite sau pentru a putea fi ghidate spre o dezvoltare normala. La aceasta varsta copilul este cooperant în general, iar purtatea si initierera primei etape ortodontice (de interceptie) va scurta si facilita cea de-a doua etapa, (de finisare) cu aparat dentar fix.

 

RECOMANDARI PENTRU PARINTI:

 • Încercati sa dezobisnuiti copilul de obiceiuri vicioase cat mai de timpuriu (sugerea degetelor sau a suzetei sa înceteze cel tarziu la varsta de 3 ani)
 • Dati exemple bune, adoptnad o tehnica si o rutina de periaj dentar, dimineata si seara împreuna cu copilul.
 • Alegeti periute si paste adaptate varstei.
 • Beneficiati de controale ortodontice gratuite la varsta de 3 si 6 ani realizate de dr. Marinela Banica specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.

 

Sanatate dentara – Sfaturi adaptate fiecarei varste pentru un început bun de an scolar

Dupa vacanta si supradoza de dulciuri, va terbui sa ne înoarcem la bunele obiceiuri: alimentatie echilibrata si miscare fizica, cu repercursiuni positive asupra sanatatii orale a micutilor. Pentru a va ajuta sa fiti în forma urmati sfaturile noastre :

 

La 4 ani: Opriti tetina si suptul degetelor

Suptul degetelor si al tetinei reconforteaza copilul si îl ajuta sa adoarma. Dupa varsta de 3 ani, aceste obiceiuri deformeaza maxilarele . Ortodontul poate ajuta copilul cu ajutorul unor tehnici specifice, sa se debaraseze de acest obicei, asa ca nu ezitati sa ne cereti sfaturi.

 

La 6 ani: ultimul tern pentru o dantura sanatoasa cu dintii si maxilare corect aliniate.

Decalajele maxilare trebuiesc corectate cat mai de timpuriu deoarece pot duce la probleme de masticatie , refuzul alimentatelor dure, deficiente în articularea sunetelor, si probleme posturale. Un aparat simplu si usor de purtat (cateva ore ziua si toata noaptea) va ajuta la rezolvarea problemelor. Vizita la dentist si ortodont trebuie sa devina o rutina, fara dar si poate, deoarece este mul mai usor sa prevenim decat sa tratam.

 

La 8 ani: respiratia trebuie sa fie nazala- respir pe nas!

La copii, limba influenteaza dezvoltarea si forma maxilarelor. Daca limba este bine plasata în repaus si functii, dezvolatrea maxilarelor se va face armonios. Atunci cand respiram limba trebuie sa aiba contact cu bolta palatina, iar inspiratia si expiratia sa se faca pe nas. Copilul care respira pe gura, va avea o pozitie joasa a limbii iar aceasta nu-si va mai exercita rolul corect.

Daca aceasta continua, maxilarul superior va ramane îngustat, împreuna cu baza nasului. Se instaleaza deci, un cerc vicios în care respiratia pe nas este tot mai dificila, iar pozitia limbii va ramane joasa. Acesta insuficienta de dezvolatre a maxilarelor se acompaniaza de probleme ortodontice caracterizate prin lipsa de spatiu pentru dintii permanenti, sau deformari ale arcadelor dentare. Pentru remediera acestor probleme exista mai multe tipuri de tratamente în care ortodontii împreuna cu ORL-istii gasesc solutiile cele mai adapatate.

 

La 12 ani: nu neglijati igiena orala!

În jurul varstei de 12 ani avem danura definitiva . Tot la acesata varsta se începe tratamentul cu aparat dentar fix, însa respectrea normelor de igiena , mai ales pe parcursul tratamentului ortodontic devine o necesitate. Pentru a preveni acumularea de placa dentara vom instrui pacientii cum sa faca igienizarea atunci cand au aparat dentar; odata cu alinierea dintilor periajul va devein tot mai usor de realizat.

 

La 12 ani: fara piercing bucal!

Din ce în ce mai popular printre tineri, însa cu consecinte nefavorabile asupra dintilor si gingiilor, cu complicatii pe termen lung va sfatuim sa renuntati la purtarea acestor accesorii. Riscul major îl reprezinta infectiile locale, plus alte complicatii cauzate de traumatismul repetat: fracturi sau uzura dentara, retractii gingivale, pierdere de os .

Va faceti griji ca un aparat clasic va afecta estetica si stima de sine? Puteti alege varianta invizibila cu ajutorul aparatelor linguale sau transparenta cu ajutorul alignerelor: Invisalign, Clear Aligner sau SureSmile

 

Si la varsta adulta:

Contrar ideilor preconcepute ortodontia intereseaza de asemenea si adultii. Fie caîncepeti un nou job, fie ca va apropiati de 50 de ani, tratamentele ortodontice vor aduce beneficii importante. Pentru adulti, dispunem de noi tehnologii si de aparate dentare invizibile, iar pentru a scurta perioada de tratament puteti allege tehnologia SurSmile, varianta ideala atat pentru adulti cat si pentru adolescenti

Cum sa va protejati cat mai bine dintii pe timpul verii

 Copii sunt în vacanta, vremea este minunata, iar majoritatea ajungeti si în vacanta unde va petrecti suficient timp la piscina. Însa cati dintre noi pastreza rutina zilnica în ceea ce priveste igiena dentara? Potrivit specialistilor în perioada verii dintii sufera mai mult decat oricand. De ce? Deoarce facem multe activitati care afecteaza dintii începand cu ce mancam în calatorii si terminand cu timpul petrecut la piscina. Însa nu btrebuie sa disperati exista modalitati prin care va puteti proteja dintii în timp ce va distrait în vacanta. Importnant este sa stim ce poate face rau ca sa putem preveni aceste situatii.

keeping-teeth-healthy

Atentie la ca mancati si beti

Cea mai mare problema sunt tentatiile culinare pe parcursul sezonului estival. Limonada, iced tea, bauturile acidulate contin toate acid citric care afecteaza smaltul dintilor. Daca nu puteti sa renuntati la ele iata ce puteti face ca sa va protejati dintii:

 • Beti cu moderatie
 • Înlocuiti cu apa de ori de cate ori este posibil
 • Clatiti gura cu apa dupa ce beti aceste bauturi sucurile de citrice, anumite dresinguri pentru salate si vinul alb
 • Folositi paiul

Puteti de asemenea sa mancati branza atunci cand alegeti vinul alb ca sa combata aciditatea din bautura. Branzeturile bogate în calciu pot contracara efectul vinului.

Nu periati dintii imediat dup ace mancati oricare din aceste bauturi (clatiti gura cu apa si asteptati cel putin o ora si apaoi va periati dintii)b Acizii din vauturi si mancare ataca dintii si produc eroziuni ale smaltului.

Periajul dentar facut imediat dupa masa poat accelera acet proces deoarece împing acizii mai adand în loc sa-I îndeparteze.

 

Eviati mancarurile tari, crocante si lipicioase

Daca aveti aparat dentar anumite alimente trebuiesc evitatedeoarce exista riscul ca vreun bracket sa se dezlipeasca sau sa se instaleze carii. Vacanta este un motiv pentru multi ca sa gaseasca scuze pentru a se sustrage de la dieta sanatoasa. Nu cedati chiar daca este dificil de suporata un barbecue, porumbul sau popcornul foarte populare pe parcursul verii.reamnititi-va ca nu veti purta aparat dentar tot restul vietii. Va veni ziua în care sa puteti degusta aceste mancari cu moderatie însa.

 

Beti multa apa

Nu doar ca va mentine nivelul de hidratare însa va mentine sanatatea orala în parametrii optimi. Apa este perfecta pentru a îndeparta bacteriile daunatoare care se activeaza dup ace mancati si beti produse acide.

 

Mai multe informatii despre cum sa va protejati dintii atunci cand luati masa si sunteti în vacanta:

 

 1. Verificati nivelul PH –ului din piscina

Clorinele mentin nivelul normal al bacteriilor în piscine iar pentru ca mediul este acid poate duce la sensibilitate dentara facand dintii mai vulnerabili la carii.   Cum sa facem asta?

Mirosul ne paote spune daca apa este prea clorinata si implicit niveleul PH-ului.

Exista un test simplu de Ph cpe care puteti sa-l faceti într-un minut.

PH –ul ideal este cuprins între 7-si 7,5

Înotul în mare si ocean este în schimb de preferat chiar face bine dintilor asa ca stati cat mai mult în apa sarata.

 

 1. Mentineti o buna igiena orala cat sunteti în vacanta

Relaxarea, programul flexibil va poate face sa mai uitati de ritualul obisnuit de curatare dentara care înseamna periaj de 2 ori pe zi si flossing cel putin o data pe zi. Copii sunt cei mai uituci mai ales daca sunt în vacanta cu bunicii. Ca sa fie mai usor faceti un table pentru periaj care sa-I ajute sa-si reminteasca zilnic ce au de facut.

 

 1. Purtati mouth guard sau gutiera de protectie.

Asigurati-va ca copii si adolescentii poarta o protective dentara atunci cand fac sport deoarece nu va doriti sa-I vedeti cu dintii fracturati sau avulsionati! Aceste dispositive protejeaza dintii , maxilarele si buzele de traumatisme.

 

 1. Este bine sa stiti ce aveti de afacut atunci cand intervine o urgenta

Este bine sa aveti pregatit un kit de urgenta dentara dar si un numar al unui medic t salvat în telefon

De ce este recomandat ca adolescentii sa-si puna aparat dentar în timpul vacantei de vara?

Adolescenții au nevoie de multe ori de aparat dentar din cauza unor probleme de aliniere a dinților. Multi parinti nu pot decide întotdeauna exact momentul în care copilul va fi pregatit pentru montarea aparatului, asa ca vara poate fi moment ideal. În cazul în care sunteți preocupat de sanatatea dentara a adolescentului, programati o întâlnire cu medicul nostru ortodont, pentru a obține mai multe informații la 0722884433.

iStock_000088770417_Large

Beneficiile tratamentului ortodontic în timpul verii:

Un avantaj imens este faptul că este mai ușor să programați copilul la cabinet în afara programului de școală; nu trebuie astfel să vă faceți griji cum veti motiva absentele, deoarece programarile care urmeaza dupa montarea aparatului trebuiesc respectate, iar în vacanta acest lucru este posibil. Este important ca medicul ortodont sa se poata asigura ca tratamentul avansează conform planului. În cazul în care adolescentul face sport la scoala, pe perioada vacantei el sau ea poate avea mai mult timp pentru odihna iar noi vom putea sa rezolvam problema mouthguard-ului sau a gutierei de protectie dentara pentru sport .

 

Sfaturi pentru o adaptare mai usoara cu aparatul dentar:

Din moment ce adolescentii vor avea mai mult timp liber va fi mai usor pentru ei sa se adapteze cu aparatul dentar. Acest lucru este deosebit de benefic atunci când vine vorba de adaptarea la un nou regim alimentar. Anumite alimente nu pot fi consumate în timp ce poartă aparat dentar, iar vara este timp suficient pentru a descoperi acest lucru, astfel încât veti sti si ce să pregatiti copilul pentru masa de prânz în timpul anului școlar. În plus, în timpul primei săptămâni dupa aplicarea aparatului poate exista un oarecare disconfort asociat initierii deplasarilor dentare. Acest lucru este perfect normal dar în cazul în care adolescentul trebuie să stea în clasă încercând să se concentreze la lectii îi poate complica putin situatia.

Iata cum vara aduce zambete minunate!

Ce face o mama businesswoman în vacanta de vara a copiilor

GettyImages-486459351

Deoarece copiii au luat vacanta nu însemna ca munca mamelor va însemna un fiasco. Sa fi mama si businesswoman nu este intoteuna un lucru usor de îndeplinit. Vara poate fi o perioada plina de lectii de învatat atat pentru copii cat si pentru mame. Iata patru moduri dragute pentru petrecerea timpului cu copiii astfel încat treaba sa nu fie neglijata total:

1. Initiaza în joaca un mini-business

Cu siguranta ca amintirea primului business pe care l-ai initiat te bucura înca, asa ca ce-ar fi sa-i ajuti si pe copii sa invete valoarea banilor si se distreze? Intreaba copiii ce si-ar dori sa faca pe parcursul verii si incearca sa transformi ideea într-o mini-companie pentru ei. In acest fel vei putea sa le explici prin exemple ceea ce faci tu în fiecare zi si distrati-va impreuna lucrand la noul concept de business. Poate un stand de limonada sa fie o idee demodata însa puteti sa incercati orice altceva important este sa-i stimuleze pe copii. Sunt capabili si doritori sa faca bratari colorate? Sau poate aveti copii care au înclinatii artistice si le puteti face o mini galerie în care sa-si prezinte lucrarile asa ca invitati toti prietenii si vecinii la expozitie.

2. Ia-ti o pauza la pranz si faceti un picnic împreuna.

Chiar si mamele antreprenor au nevoie de o pauza de pranz asa ca petreceti mai mult timp afara facand un picnic într-un loc în care sa va simtiti confortabil, apropape de casa sau de locul în care au ei activitati. Relaxarea impreuna cu copiii macar pentru o ora te va face sa te simti mai putin vinovata ca nu poti sa le fi alaturi pe tot parcursul zilei.

3. Faceti o vizita în parc sau la un loc de joaca.

Daca va permiteti sa lucrati de acasa si aveti o conexine buna de internet va puteti lua laptopul si iesiti împreuna în parc sau într-un loc în care copilul sa poata alerga în voie ca sa-si consume energia si sa se distreze. Miscarea în aer liber va însemna si un somn mai odihnitor mai tarziu, astfel ca vei putea sa-ti continui treaba si seara tarziu daca va fi nevoie.

4. Planifica o mini-tabara de citit in curtea voastra.

Copiii vostri citesc cu placere? Instalati un minicort în curte iar copiii vor putea sa stea în aer liber si la soare iar cand vor sa citeasca vor avea un loc linistit unde sa se refugieze si sa citeasca. Monitorizeaza copii de pe terasa sau baclon si folositi walkie-talkies pentru mai multa distractie dar si pentru a fi la curent cu tot. Gasirea celei mai bune metode pentru a împaca vacanta si treaburile mamei poate fi un lucru dificil care necesita inventivitate si actiuni planuite în avans. Mixarea activitatilor de serviciu cu joaca va poate testa din plin abilitatile. Modul în care jonglati între business si îngrijirea copiilor pe perioada vacantei va face cu siguranta sa meritati un premiu.


Cum mentinem sanatatea dentara în parametrii optimi pe parcursul vacantei de vara

Portrait Of Family On Airbed In Swimming Pool

Vara este momentul perfect in care ne bucuram de plimbari si timpul petrecut în aer liber. Sunt însa si cateva activitati de sezon care pot expune dintii la pericole. Iata ce poate afecta integritatea zambetului si poate produce traumatisme dentare:

Înotul

Cei care înoata frecvent, mai ales in piscina pot avea surpriza ca pe dintii lor apar mici pete galbene sau brune. Cei care înoata mai mult de 6 ore pe sapatamana îsi expun dintii la substantele chimice prezente in apa. Piscinele contin aditivi chimici care fac ca apa sa aiba un PH mai mare decata saliva iar ca rezultat proteinele salivare se dezintegreaza si formeaza depozite organice pe suprafata dintilor. Aceste depozite închise la culoare sunt cunoscute sub denumirea de “tartul înotatorilor” si apar mai frecvent pe dintii anteriori. Tartrul poate fi însa indepartat usor la o curatare profesionala.

Diving-ul

Scuba diving, sport îndragit de milioane de persoane poate duce la probleme ale articulatiilor temporo-mandibulare , probleme ale gingiilor si paraodontiului, sau sensibilitate dentara. Toate aceste simptome denumesc asa zisul sindrom “barodontalgic” cauzat de schimbarile de presiune care se petrec pe parcursul scufundarilor si de accesoriile folosite pe care unele personae le strang prea tare în gura pe parcursul diving-ului. Sensibiliatatea dentara este cauzata de schimbarile de presiune ale aerului, mai ales daca exista leziuni carioase si obturatii dentare (plombe), afectiuni parodontale sau reactii inflamatorii la nivelul radacinilor dentare ca urmare a obturatiilor de canal incomplete. Cea mai buna metoda pentru a evita aceste probleme este vizita la medical dentist înainte de a va aventura în acest sport pentru a va asigura ca sanatatea dentara este în parametrii normali. Cereti sfaturi despre cum sa închideti gura atunci cand aveti accesoriile de aer.

Sfat pentru seniorii iubitori de diving: nu purtati protezele dentare în timpul scufundarilor deorece exista riscurl sa fie înghitite accidental.

Sporturile de contact 

Prezinta un risc crescut pentru aparitia unor leziuni la nivelul cavitatii orale deoarece în timpul practicarii acestoara purtarea gutierei de protectie (mouthguard) nu este obilgatorie. Aceste leziuni pot produce daune mari, mai ales persoanelor care au lucrari dentare extensive si celor care au aparat dentar. Purtatrea unei gutiere de protectie va poate scapa de probleme fiind cel mai bun aliat. Se estimeaza ca purtarea gutierei în sport salveaza peste 200.000 persoane de la accidentari în fiecare an, în America. Folosirea ei previne distrugerea aparatelor dentare, a taumatismelor si a leziunilor la nivelul buzelor. Exista mai multe tipuri de protectii pentru sport, de accea cel mai bine este sa întrebati specialistul ortodont care este varianta ideala pentru voi sau copil. Gutierele pentru sport sau mouthguard pot fi preformate existand mai multe dimensiuni si forme. Cele custom-made reprezinta varianta cea mai buna deoarece se potrivesc perfect pe dintii vostri deoarece se realizeaza pe baza unei amprente dentare. Confortul si siguranta sunt de neegalat însa si pretul este mai mare decat la cele din comet.

Cum protejam dintii copiilor în timpul practicarii sportului?

protege-dent-fightdentist-vampire-revgearGuteiera de protectie este un fel de air-bag perfect gandit pentru a prtoteja dintii, astfel încât copilul dumneavoastră se poate bucura de o viață sportiva înfloritoare.

Sportul poate fi periculos uneori, asa ca nu ezita să investesti în echipamente de calitate. Fie că e vorba de ciclism montan, călărie, fotbal sau sporturi de contact, o lovitură ușoară, dar prost plasată poate afecta dinții si maxilarele copilului. Este mai bine  sa  poarte de fiecare data o protectie, o gutiera pentru  a proteja dinti care este facută pe comandă, dupa amprentarea dintilor permițând absorbția șocului. Este confortabilă datorită faptului ca se adapteaza perfect și ii oferă astfel cea mai bună protecție pentru dinți.