Cum mentinem sanatatea dentara în parametrii optimi pe parcursul vacantei de vara

Portrait Of Family On Airbed In Swimming Pool

Vara este momentul perfect in care ne bucuram de plimbari si timpul petrecut în aer liber. Sunt însa si cateva activitati de sezon care pot expune dintii la pericole. Iata ce poate afecta integritatea zambetului si poate produce traumatisme dentare:

Înotul

Cei care înoata frecvent, mai ales in piscina pot avea surpriza ca pe dintii lor apar mici pete galbene sau brune. Cei care înoata mai mult de 6 ore pe sapatamana îsi expun dintii la substantele chimice prezente in apa. Piscinele contin aditivi chimici care fac ca apa sa aiba un PH mai mare decata saliva iar ca rezultat proteinele salivare se dezintegreaza si formeaza depozite organice pe suprafata dintilor. Aceste depozite închise la culoare sunt cunoscute sub denumirea de “tartul înotatorilor” si apar mai frecvent pe dintii anteriori. Tartrul poate fi însa indepartat usor la o curatare profesionala.

Diving-ul

Scuba diving, sport îndragit de milioane de persoane poate duce la probleme ale articulatiilor temporo-mandibulare , probleme ale gingiilor si paraodontiului, sau sensibilitate dentara. Toate aceste simptome denumesc asa zisul sindrom “barodontalgic” cauzat de schimbarile de presiune care se petrec pe parcursul scufundarilor si de accesoriile folosite pe care unele personae le strang prea tare în gura pe parcursul diving-ului. Sensibiliatatea dentara este cauzata de schimbarile de presiune ale aerului, mai ales daca exista leziuni carioase si obturatii dentare (plombe), afectiuni parodontale sau reactii inflamatorii la nivelul radacinilor dentare ca urmare a obturatiilor de canal incomplete. Cea mai buna metoda pentru a evita aceste probleme este vizita la medical dentist înainte de a va aventura în acest sport pentru a va asigura ca sanatatea dentara este în parametrii normali. Cereti sfaturi despre cum sa închideti gura atunci cand aveti accesoriile de aer.

Sfat pentru seniorii iubitori de diving: nu purtati protezele dentare în timpul scufundarilor deorece exista riscurl sa fie înghitite accidental.

Sporturile de contact 

Prezinta un risc crescut pentru aparitia unor leziuni la nivelul cavitatii orale deoarece în timpul practicarii acestoara purtarea gutierei de protectie (mouthguard) nu este obilgatorie. Aceste leziuni pot produce daune mari, mai ales persoanelor care au lucrari dentare extensive si celor care au aparat dentar. Purtatrea unei gutiere de protectie va poate scapa de probleme fiind cel mai bun aliat. Se estimeaza ca purtarea gutierei în sport salveaza peste 200.000 persoane de la accidentari în fiecare an, în America. Folosirea ei previne distrugerea aparatelor dentare, a taumatismelor si a leziunilor la nivelul buzelor. Exista mai multe tipuri de protectii pentru sport, de accea cel mai bine este sa întrebati specialistul ortodont care este varianta ideala pentru voi sau copil. Gutierele pentru sport sau mouthguard pot fi preformate existand mai multe dimensiuni si forme. Cele custom-made reprezinta varianta cea mai buna deoarece se potrivesc perfect pe dintii vostri deoarece se realizeaza pe baza unei amprente dentare. Confortul si siguranta sunt de neegalat însa si pretul este mai mare decat la cele din comet.

Leave a Reply