Cum sa va protejati cat mai bine dintii pe timpul verii

 Copii sunt în vacanta, vremea este minunata, iar majoritatea ajungeti si în vacanta unde va petrecti suficient timp la piscina. Însa cati dintre noi pastreza rutina zilnica în ceea ce priveste igiena dentara? Potrivit specialistilor în perioada verii dintii sufera mai mult decat oricand. De ce? Deoarce facem multe activitati care afecteaza dintii începand cu ce mancam în calatorii si terminand cu timpul petrecut la piscina. Însa nu btrebuie sa disperati exista modalitati prin care va puteti proteja dintii în timp ce va distrait în vacanta. Importnant este sa stim ce poate face rau ca sa putem preveni aceste situatii.

keeping-teeth-healthy

Atentie la ca mancati si beti

Cea mai mare problema sunt tentatiile culinare pe parcursul sezonului estival. Limonada, iced tea, bauturile acidulate contin toate acid citric care afecteaza smaltul dintilor. Daca nu puteti sa renuntati la ele iata ce puteti face ca sa va protejati dintii:

  • Beti cu moderatie
  • Înlocuiti cu apa de ori de cate ori este posibil
  • Clatiti gura cu apa dupa ce beti aceste bauturi sucurile de citrice, anumite dresinguri pentru salate si vinul alb
  • Folositi paiul

Puteti de asemenea sa mancati branza atunci cand alegeti vinul alb ca sa combata aciditatea din bautura. Branzeturile bogate în calciu pot contracara efectul vinului.

Nu periati dintii imediat dup ace mancati oricare din aceste bauturi (clatiti gura cu apa si asteptati cel putin o ora si apaoi va periati dintii)b Acizii din vauturi si mancare ataca dintii si produc eroziuni ale smaltului.

Periajul dentar facut imediat dupa masa poat accelera acet proces deoarece împing acizii mai adand în loc sa-I îndeparteze.

 

Eviati mancarurile tari, crocante si lipicioase

Daca aveti aparat dentar anumite alimente trebuiesc evitatedeoarce exista riscul ca vreun bracket sa se dezlipeasca sau sa se instaleze carii. Vacanta este un motiv pentru multi ca sa gaseasca scuze pentru a se sustrage de la dieta sanatoasa. Nu cedati chiar daca este dificil de suporata un barbecue, porumbul sau popcornul foarte populare pe parcursul verii.reamnititi-va ca nu veti purta aparat dentar tot restul vietii. Va veni ziua în care sa puteti degusta aceste mancari cu moderatie însa.

 

Beti multa apa

Nu doar ca va mentine nivelul de hidratare însa va mentine sanatatea orala în parametrii optimi. Apa este perfecta pentru a îndeparta bacteriile daunatoare care se activeaza dup ace mancati si beti produse acide.

 

Mai multe informatii despre cum sa va protejati dintii atunci cand luati masa si sunteti în vacanta:

 

  1. Verificati nivelul PH –ului din piscina

Clorinele mentin nivelul normal al bacteriilor în piscine iar pentru ca mediul este acid poate duce la sensibilitate dentara facand dintii mai vulnerabili la carii.   Cum sa facem asta?

Mirosul ne paote spune daca apa este prea clorinata si implicit niveleul PH-ului.

Exista un test simplu de Ph cpe care puteti sa-l faceti într-un minut.

PH –ul ideal este cuprins între 7-si 7,5

Înotul în mare si ocean este în schimb de preferat chiar face bine dintilor asa ca stati cat mai mult în apa sarata.

 

  1. Mentineti o buna igiena orala cat sunteti în vacanta

Relaxarea, programul flexibil va poate face sa mai uitati de ritualul obisnuit de curatare dentara care înseamna periaj de 2 ori pe zi si flossing cel putin o data pe zi. Copii sunt cei mai uituci mai ales daca sunt în vacanta cu bunicii. Ca sa fie mai usor faceti un table pentru periaj care sa-I ajute sa-si reminteasca zilnic ce au de facut.

 

  1. Purtati mouth guard sau gutiera de protectie.

Asigurati-va ca copii si adolescentii poarta o protective dentara atunci cand fac sport deoarece nu va doriti sa-I vedeti cu dintii fracturati sau avulsionati! Aceste dispositive protejeaza dintii , maxilarele si buzele de traumatisme.

 

  1. Este bine sa stiti ce aveti de afacut atunci cand intervine o urgenta

Este bine sa aveti pregatit un kit de urgenta dentara dar si un numar al unui medic t salvat în telefon

Leave a Reply