Interventia Timpurie

shutterstock_60008521 copy

Tratamente interceptive

Pentru a ne asigura ca sunt conditii normale de crestere si dezvoltare ale maxilarelor si arcadelor dentare ale copilului si pentru a reduce durata de tratament in viitor, este recomandat ca primul consult ortodontic sa se faca pana la varsta de 7 ani. Aceasta este varsta optima pentru a incepe un tratament ortodontic si pentru a controla cresterea maxilarelor pentru o dezvoltare armonioasa.

Tratamentul interceptiv poate corecta probleme care netratate la timp ar necesita interventii majore dupa varsta adolescentei. Cu ajutorul interceptiei putem obtine:

  • Reglarea latimii arcadelor maxilare
  • Ghidarea cresterii maxilarelor
  • Obtinerea de spatiu pentru dintii permanenti
  • Reducerea sanselor de incluzie a dintilor permanenti
  • Corectarea obiceiului vicios de a sugere a degetelelor
  • Eliminarea problemelor de vorbire si inghitire
  • Reducerea sanselor de aparite a problemelor respiratorii cum ar fi apneea nocturna

Desi dintii ‘de lapte’ vor cadea, este foarte important sa ii mentinem sanatosi. Afectarea dintilor deciduali poate influenta negativ dintii permaneti, de accea trebuie mentinuta o igiena corespunzatoare si tratarea cariilor inca din stadiu incipient. Dintii  temporari mentin spatiul pentru dintii permaneti, ii ghideaza sa erupa in pozitia corecta si sunt vitali in dezoltarea normala a maxilarelor si musculaturii.

Obiceiurile vicioase

Obiceiurile vicioase sunt un factor important in producerea anomaliilor dento-maxilare. Nedepistarea la timp si fara deconditionarea lor provoaca tulburari importante ale aparatului dento-maxilar, care necesita, apoi, tratamente complexe. O mare parte dintre anomaliile dentare se datoreaza obiceiurilor vicioase, cum sunt suptul degetului, muscarea buzei superioare sau inferioare, respiratia orala, mestecarea in graba a mancarii, inghitirea mancarii cu limba intre dinti si chiar vorbirea defectuoasa.

Toate acestea pot determina deformarea maxilarelor şi deplasarea dinţilor, de aceea combaterea obiceiurilor vicioase trebuie instituită cât mai timpuriu cu ajutorul unor aparate prefabricate sau cu ajutorul unor aparate confecţionate în cabinetul de medicină dentară şi laboratorul de tehnică dentară. Utilizarea acestora poate fi asociată cu exerciţii de miogimnastică specifice decondiţionării fiecărui obicei vicios.

Gestiunea spatiului disponibil

Spatiul ramas in urma pierderii timpurii a dintilor in timpul copilariei trebuie mentinut deschis. Daca nu se intervine pentru pastrarea spatiului  acesta se va inchide ca urmare a faptului ca dintii vecini vor migra spre acest spatiu gol.

mentinator de spatiu

Aparitia dintilor definitivi poate fi influentata negativ prin existenta unui spatiu insuficient, de eruptie fapt ce poate duce la inghesuiri dentare si afectarea dintilor vecini prin existenta unui contact direct prea strans (aparitia cariilor intre dinti, presiunea exercitata prin impingerea acestora poate duce la deplasarea lor sau chiar schimbarea directiei de crestere). De regula spatiul insuficient pentru o eruptie normala a dintilor duce la aparitia  dintilor incalecati (dinti erupti in exteriorul sau interiorul arcadei dentare normale).

Extracții selective in ortodontie

Extractia dintilor de lapte poate fi necesara pentru a permite dintilor definitivi sa erupa la timpul lor, intr-o pozitie cat mai corecta. Daca dintii sunt foarte inghesuiti, este posibil ca unul sau mai multi dinti permanenti neerupti (cel mai adesea caninul) sa ramana inclusi sau sa erupa intr-o pozitie incorecta. Pentru a permite dintilor cu inghesuiri severe sa erupa intr-o pozitie cat mai corecta, este posibil sa se recurga la extractii secventiale , seriate ale dintilor de lapte sau permanenti .(in general primii premolari), ceea ce va imbunatati radical situatia inghesuirii. Aceste extractii secventiale, numite „extractii seriate”, sunt urmate in mod uzual de un tratament ortodontic complex, ulterior eruptiei dintilor definitivi.

Extractiile indicate pe timpul tratamentului ortodontic vor contribui la obtinerea functiilor corecte si a unui aspect estetic cat mai placut.

Cresterea si dezvoltarea arcadelor dentare

Leave a Reply