Tehnologii avansate pentru controlul durerii

Teama pentru injecţiile cu ac s-a răspândit încă de la utilizarea seringii în1853.
Stomatologii cu experientă sunt conştienţi de problemele diferite care sunt asociate anesteziilor cu ac: instalarea mai lenta a anesteziei, injecţii dureroase, teama provocată şi anxietatea manifestată de pacienţi, distrugerea ţesutului şi amorţirea neplacută a ţesutului sensibil, riscul de a provoca răni unor pacienţi neascultatori sau temători.

Un sistem de anestezie fără ac!
Acest sistem utilizează pentru injectare o fiolă cu un orificiu mic de numai ø 0.18 mm, prin care se administrează anestezia sub presiune în submucoasă – efectiv fără dureri şi chiar în locul necesar.

Copiii sunt în general pacienţi dificili pentru că le este foarte frică şi nu pot înţelege scopul tratamentului. Stomatologii cu experienţă pot folosi acest sistem pentru a administra anestezia tuturor dinţilor.

Un timp mai scurt pentru răspândirea anesteziei reduce de asemenea şi stresul provocat copiilor. Având în vedere ca se administrează o anestezie locală de numai 0.3 ml chiar şi copii foarte mici pot fi trataţi astfel şi sunt cu adevărat încântaţi datorită injecţiei fără ac. Stresul provocat părinţilor care îi însoţesc este evident redus datorită faptului că durata tratamentului se reduce semnificativ. Pacienţii solicită de obicei acelaşi sistem de anesteziere la următoarea lor vizită la stomatolog.
anestezie fara ac

Metodă:

Contrar metodelor convenţionale de anestezie locală, infiltrarea anestezicului se răspândeşte de la locul anesteziei până la periost astfel incat aceasta duce la o răspândire şi absorbţie mai rapidă, dar şi o avansare rapidă a concentraţiilor eficiente.

Eficienţa terapeutică cu eliminarea sigură a durerii se extinde faţă de injecţiile convenţionale. Se poate observa o durată mai redusă a amorţelii ţesutului ca un efect pozitiv, ceea ce este o bucurie în plus pentru pacienţi.

O anestezie eficientă este realizată cu doze mici. Acest lucru este important mai ales pentru copii, cărora le este recomandată o doză mult mai mică în comparaţie cu adulţii. Cantitatea totală a anesteziei locale este chiar mai redusă datorită eficienţei extinse şi a anesteziei necesare pentru fiecare dinte. Ca urmare, sunt necesare doze reduse pentru anestezierea pacinţilor în general.

Sedarea
Sedarea in stomatologie este folosita in general in timpul procedurilor complicate si de lunga durata si in cazurile in care pacientii  sunt greu de controlat. Acest tip de proceduri trebuiesc efectuate intr-un mediu spitalicesc, asistati de specialisti ATI.  In general dentistii apeleaza la sedare care se poate realiza in varii moduri, printre care:  inghitirea unor medicamente (in forma de pastile sau sirop), picaturi nazale, injectii, administrare intravenoasa sau anestezie generala in cazuri speciale.

Se recomanda sedarea in cazul

  • Copiilor nelinistiti
  • Pacientilor cu toleranta foarte scazuta pentru durere
  • Interventiilor majore
  • In anumite situatii speciale, handicap fizic
  • Pacientilor cu reflex de voma accentuat
  • Copiilor cu experiente stomatologice traumatizante
Inhalosedare
Primul tip de sedare constienta, care se bazeaza pe inhalarea unui gaz, presupune folosirea protoxidului de azot, si reprezinta varianta la care se apeleaza atunci cand copilul este nelinistit si tensionat. Protoxidul de azot, cunoscut si ca “gaz ilariant”, se administreaza in amestec cu oxigen prin intermediul unei masti de dimensiuni mici care se asaza pe fata pacientului astfel incat sa ii acopere nasul, pe durata procedurii copilul fiind rugat sa respire pe nas si nu pe gura, pentru a inhala protoxidul de azot.

74ab3da42d
Gazul are un efect de calmare care ajuta pacientii sa se relaxeze. Pentru ca este un sedativ usor, pacientii sunt constienti si pot vorbi cu medicul in timpul interventiei.

Dupa tratament, protoxidul este oprit si se administreaza oxygen timp de 15 minute pentru a elimina orice urma de gaz. Efectele dispar aproape instantaneu. In unele cazuri pot aparea efecte secundare ca greata sau constipatia. Doctorul va va oferi informatiile necesare atat inainte cat si dupa inhalosedare.
biewer

Leave a Reply