Vegetatiile adenoide (polipii)

Slide15

 

Rinoadenoidita cronica reprezinta marirea de volum a tesutului limfatic ce se gaseste in rinofaringe, adica in spatele foselor nazale. Se mai numeste si hipertrofia amigdalei faringiene (a lui Luscka), sau vegetatii adenoide.

Cauza principala o reprezinta infectiile acute, repetate ale tractului respirator superior, dar si infectia cronica a vegetatiilor adenoide hipertrofiate.

Obstructia nazala este si simptomul cel mai des intalnit in cazul inflamatiilor amigalei faringeene sau vegetatii adenoide cronice si apare progresiv. Termenul de “polip” este incorect folosit. In aceasta situatie la copii intalnim sforait in timpul noptii, respiratie orala, atat ziua cat si noaptea, voce nazonata, rinoree mucopurulenta (secretii nazale permanente). Copiii mai pot prezenta dureri de cap, oboseala, scaderea simtului mirosului, tuse cronica (in special nocturna), scaderea auzului.
Pe termen lung, daca nu se intervine terapeutic, poate aparea intarziere in dezvoltarea staturo-ponderala a copilului, pot aparea modificari faciale (faciesul adenoidian) caracterizate prin implantarea defectuoasa a danturii, nasul ingust, mandibula retrasa, gura intredeschisa, pot aparea chiar dismorfii ale toracelui si coloanei vertebrale.

In cazul uni copil care are probleme de respiratie si are maxilarul ingustat trebuie actionat pe doua cai terapeutice:

Ortodontul va recupera cresterea maxilarului prin expansiunea lui cu ajutorul aparatelor ortodontice mobile sau fixe
ORL-istul va debloca caile respiratorii la nivelul mucoaselor foselor nazale, vegetatiilor, amigdalelor

Leave a Reply